Southland

Otago

West Coast

Canterbury

Tasman

Nelson

Marlborough

Wellington

Hawke's Bay

Manawatu-Wanganui

Taranaki

Gisborne

Bay of Plenty

Waikato

Auckland

Northland

Kleine blauwe pinguïn

De kleine blauwe pinguïn is met een lengte van 30 tot 33 cm en een gewicht van ongeveer 1,5 kg de kleinste pinguïnsoort ter wereld. 

Je kan ze op meerdere plaatsen op het zuideiland in Nieuw-Zeeland vinden. De twee populairste plaatsen om ze van dicht bij te zien zijn in The Oamaru Blue Penguin Colony en in het International Antarctic Centre”.
In 1992 werd er in Oamaru (gelegen tussen Christchurch en Dunedin) een broedkolonie opgericht in beschermd gebied. Een deel van deze kolonie is publiek toegankelijk. Je moet er wel toegang voor betalen, maar met dat geld worden de broedprojecten verder uitgebouwd. Overdag kunt u er een blik achter de schermen krijgen, maar het is vooral 's avonds dat het  er interessant word. Dan kan je vanop een tribune ongeveer een 100 kleine pinguïns aan wal zien komen. Het aantal kan wel sterk variëren (zie grafiek).
Ze komen uit de zee als het donker word. Er wordt dan ook uitdrukkelijk gevraagd ze niet te fotograferen en stil te zijn. Op deze manier merken de pinguïn bitter weinig van het bezoek. Ze veroveren het hart van veel toeristen en ter plaatse kan je ook een pinguïn adopteren, waarmee je ook het broedprogramma nog eens extra steunt. 


In het Antartic center in Christchurch kan je deze pinguïn van wel heel dicht bij bekijken. De pinguïns die hier belanden zijn binnengebracht. Veel onder hen zijn aangereden door een auto of hebben een andere handicap waardoor ze niet meer in zee  worden vrijgelaten. Twee keer per dag is het echter etenstijd en kan je zien hoe zelfs een blinde pinguïn of ééntje met één been nog vis weet te pakken te krijgen.


Verder kan je nog op veel plaatsen 's avonds zelf op zoek gaan naar deze pinguïn. Hoewel de slaagkansen van zo'n onderneming niet echt hoog liggen, heb ik er zelf 's avonds enkele gespot op het strand van Westport. 

Wandelingen

Gespreid over de eilanden kan je talloze wandelingen terugvinden die ingericht zijn door DOC (Department of conservation). De wandelpaden zijn over het algemeen heel goed aangelegd en onderhouden. Veel paden bestaan uit grind of zijn zelfs uit hout aangelegd om de boomwortels niet te beschadigen. Zoals overal in Nieuw-Zeeland zijn op de parkings van de wandelingen ook meestal openbare toiletten voorzien.

Om meer te weten te komen over grote een kleine wandelingen kan je best eens kijken op de website van Doc:
http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/tracks-and-walks/

Opgelet: niet alle wandelingen zijn steeds toegankelijk. Soms zijn er enkele restricties. Bvb. na een storm, met hoogtij of als er onderhoud is aan het padje.

Brochure met wandelingen op het Noordeiland
Brochure met wandelingen op het Zuideiland

De verschillende regio's







1. Northland
2. Auckland
3. Waikato
4. Bay of Plenty
5. Gisborne
6. Taranaki
7. Manawatu-Wanganui
8. Hawke's Bay
9. Wellington
10. Marlborough
11. Nelson
12. Tasman
13. Canterbury
14. West Coast
15. Otago
16. Southland 


Tijdsverschil

Ook in Nieuw-Zeeland werken ze net zomer- en winteruur. Omdat Nieuw-Zeeland in het Zuidelijk halfrond ligt is dit het omgekeerde van bij ons. In onze zomer is er een tijdsverschil van 10 uur, in onze winter wordt dat 12 uur.

Voorbeelden:
Als het bij ons in België in de zomer 10u00 's ochtends is,
dan in het in Nieuw Zeeland 20u00 's avonds.

Is het bij ons in de winter 10u00 's ochtends,
dan is het in Nieuw-Zeeland 22u00 's avonds


klimaat

Het weer in Nieuw-Zeeland is heel wisselvallig. Ze gebruiken zelf het gezegde vier seizoenen in één dag en dat mag je ook letterlijk nemen. Je kan je hier best qua kledij dan ook altijd op voorzien. Op minder dan een uur kan het weer er al helemaal anders uitzien.                              
 
Seizoenen  
De Seizoenen zijn het tegenovergestelde van België. Als het hier zomer is, is het daar winter en vice versa. Van oktober to April heb je er mooi gematigd weer tussen 21° en 28°C. In het Noorden kan zal de temperatuur hoger liggen dan in de koele bergen. Tussen december en februari is het schoolvakantie in Nieuw-Zeeland en is het er erg druk. Als je in deze periode gaat is het aan te raden hotels, campings en attracties op voorhand te boeken. Buiten deze maanden zal je altijd wel nog een plaatsje vinden en kan je in de meeste gevallen beter ter plaatse het weer afwachten. In de winter is het er gemiddeld tussen 10° en 15°C en is het er dan weer geweldig voor wintersporten. Je moet dan wel goed opletten als je wilt gaan kamperen, want niet alle campings hebben altijd warm water. 

Regio's
Ook al is het weer er erg wispelturig, toch zijn de verschillen tussen de regio's groot. Het Noordeiland en het noorden van het Zuideiland zijn zonniger dan de rest van het land. De Westkust krijgt meer regen over zich heen dan de Oostkust en in het uiterste zuiden is er dan weer veel wind. Welk seizoen je ook zelf kiest om af te reizen, voorzie zeker ook kledij om de weersgrillen te doorstaan.

Extra informatie over het huidige weer kan je vinden bij MetService.


Belangrijke telefoonnummers

Voor je vertrekt print je onderstaande gegevens best minstens twee keer af.

Hou er steeds één in je handbagage bij en laat er minstens één in je bagage achter. Zo ben je zeker dat je bij verlies of diefstal nog een kopie van jouw documenten in handen hebt.
Het is zeker ook niet verloren om onderstaande gegevens bij jouw contactpersoon in België achter te laten. In geval van nood hebben zij ook de nodige gegevens om jou te contacteren of bij te staan.

Als je ter plaatse met een Belgische gsm belt, vergeet dan zeker de Nieuw-Zeelandse landcode 0064 niet! Op heel veel plaatsen in Nieuw-Zeeland staan nog telefooncellen.

  • Het Nieuw-Zeelandse noodnummer 111 
  • De Nieuw-Zeelandse politie: 555
  • Gegevens reisverzekering
    Naar welk(e) nummers moet je bellen en wat moet je zeker doorgeven?
  • Gegevens autoverzekering
    Naar welk(e) nummers moet je bellen en wat moet je zeker doorgeven?
  • Gegevens van jouw touroperator 
  • Kopie identiteitskaarten + reispas 
  • Kopie van je vluchtgegevens 
  • Met eventueel een kort overzicht van je reis, hotels,… 
  • Lijst met contactpersonen in België.
    Vergeet niet dat je 0032 voor het telefoonnummer moet zetten als je vanuit Nieuw-Zeeland wenst te bellen.
     
  • Ambassades en consulaten ter plaatse
  • Ereconsulaat Wellington
    Level 6, Leaders Building 15 Brandon Street
    6011 Wellington, Nieuw-Zeeland
    PO Box 38324
    +64 4 4999170
    +64 4 9749080
    +64 4 4999283
    don.staples@belgium.org.nz

Visum

Voor Nieuw-Zeeland heb je enkel een internationale reispas nodig die nog 3 maanden geldig is na de terugreis.

Aanvraag
Een reispaspoort moet u aanvragen bij uw gemeentebestuur.
Voor de aanvraag heeft u de volgende documenten nodig:
  • twee recente pasfoto's
  • uw identiteitskaart 
  • eventueel uw oud reispaspoort
Afgiftetermijn
Vraag uw reispaspoort zeker op tijd aan want de afgiftetermijn minstens vijf werkdagen.

Er bestaat ook een spoedprocedure: tegen een meerprijs wordt het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag aan de gemeente geleverd indien de aanvraag door de gemeente doorgefaxt wordt naar het productiecentrum vóór 15 uur.


Kostprijs

Afhalen

De paspoortaanvrager dient bij zijn gemeente- of provinciebestuur zijn paspoort in principe persoonlijk af te halen. Indien de paspoortaanvrager in de onmogelijkheid verkeert zijn paspoort persoonlijk af te halen, kan dat gebeuren door een andere persoon, op vertoon van een schriftelijke toestemming van de aanvrager.

Geldigheidsduur
Een Belgisch reispaspoort is vijf jaar geldig, zowel voor volwassenen als voor minderjarigen. Deze geldigheidsduur wordt niet verlengd.

Ook na een verhuis naar een andere Belgische gemeente of naar een ander land blijft het paspoort geldig; een verhuis heeft geen effect op de uiterste geldigheidsdatum.  

Als je van plan bent om zelf met een wagen te rijden.
Vergeet dan zeker ook niet een internationaal rijbewijs aan te vragen. 


Working Holiday Visum
Belgen tussen 18 en 30 jaar oud kunnen ook in aanmerking komen voor een Working Holiday Visum. Het hoofddoel van je bezoek aan Nieuw-Zeeland moet nog steeds vakantie zijn, maar je krijgt ondertussen de kans om wat centjes bij te verdienen.
Elk jaar worden er via deze weg zo'n 2000 visa ter beschikking gesteld.
Er zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een medische en hospitalisatieverzekering hebben,
een retourticket hebben of genoeg geld ter beschikking om er één te kunnen kopen. Daarbij moet je ook kunnen aantonen dat je minimum over 4200 NZD beschikt om jezelf te kunnen onderhouden.Je mag ook geen kinderen meebrengen en je moet aan enkele gezondheidseisen voldoen. 


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | LunarPages Coupon Code