Kleine blauwe pinguïn

De kleine blauwe pinguïn is met een lengte van 30 tot 33 cm en een gewicht van ongeveer 1,5 kg de kleinste pinguïnsoort ter wereld. 

Je kan ze op meerdere plaatsen op het zuideiland in Nieuw-Zeeland vinden. De twee populairste plaatsen om ze van dicht bij te zien zijn in The Oamaru Blue Penguin Colony en in het International Antarctic Centre”.
In 1992 werd er in Oamaru (gelegen tussen Christchurch en Dunedin) een broedkolonie opgericht in beschermd gebied. Een deel van deze kolonie is publiek toegankelijk. Je moet er wel toegang voor betalen, maar met dat geld worden de broedprojecten verder uitgebouwd. Overdag kunt u er een blik achter de schermen krijgen, maar het is vooral 's avonds dat het  er interessant word. Dan kan je vanop een tribune ongeveer een 100 kleine pinguïns aan wal zien komen. Het aantal kan wel sterk variëren (zie grafiek).
Ze komen uit de zee als het donker word. Er wordt dan ook uitdrukkelijk gevraagd ze niet te fotograferen en stil te zijn. Op deze manier merken de pinguïn bitter weinig van het bezoek. Ze veroveren het hart van veel toeristen en ter plaatse kan je ook een pinguïn adopteren, waarmee je ook het broedprogramma nog eens extra steunt. 


In het Antartic center in Christchurch kan je deze pinguïn van wel heel dicht bij bekijken. De pinguïns die hier belanden zijn binnengebracht. Veel onder hen zijn aangereden door een auto of hebben een andere handicap waardoor ze niet meer in zee  worden vrijgelaten. Twee keer per dag is het echter etenstijd en kan je zien hoe zelfs een blinde pinguïn of ééntje met één been nog vis weet te pakken te krijgen.


Verder kan je nog op veel plaatsen 's avonds zelf op zoek gaan naar deze pinguïn. Hoewel de slaagkansen van zo'n onderneming niet echt hoog liggen, heb ik er zelf 's avonds enkele gespot op het strand van Westport. 

0 reacties:

Een reactie posten

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | LunarPages Coupon Code